miercuri, 29 decembrie 2010

Exclusiv! Cum poate slabi o femeie cu munca de birou, o casnica si un somer?

Craciunul inseamna, din pacate, de multe ori, ocazia ca multi oameni sa faca excese alimentare. Sistemul digestive are de suferit si, mai ales silueta. Astfel ca va oferim un interviu cu unul din cei mai cunoscuti antrenori de fitness, Cori Gramescu, cea care a supervizat transformarea concurentilor de la “Marele Castigator” (Antena 1)....
Gratian, unul din concurentii Echipei Rosii pe care l-ai antrenat la Marele Castigator, a luat premiul cel mare. Cat de dur a fost programul lui de antrenament si dieta in ultimele saptamani, inainte de finala?

Programul lui Gratian, ca si al celorlalti concurenti din echipa rosie a fost unul solicitant, dar nu excesiv. Atat in saptamanile de dinaintea finalei cat si in perioada apropiata ultimei editii, au urmat un program de antrenament cu greutati medii, au facut exercitii de Pilates si exercitii cardio care au insemnat atat ore de taebo si inot, cat si exercitiile clasice pe banda de alergat, bicileta stationara sau eliptica . Este adevarat ca in saptamana de dinaintea finalei a fost mai greu, insa cu totii s-au descurcat foarte bine.

Faptul ca ai devenit cunoscuta datorita emisiunii ti-a adus mai multi clienti?

Femeile care m-au vazut la TV si in presa si apoi m-au contactat sa-mi ceara un sfat au inceput, mare parte dintre ele, sa respecte un program alimentar echilibrat, unele chiar au inceput sa faca miscare si acest lucru le-a adus rezultate. Sigur ca si la sala sunt din ce in ce mai multe fete care se confrunta cu probleme cu greutatea si acum au gasit un mediu confortabil in care sa fie ajutate sa slabeasca, dar cred ca principalul castig a fost faptul ca oamenii au realizat ca se poate slabi mult si frumos doar cu dieta si sport.

Desi lumea ti-a aflat povestea de viata, faptul ca ai cantarit la un moment dat 80 kg si nu ai facut sport pana la 22 de ani, si astfel ai devenit un model pentru multi, esti o prezenta destul de discreta. Nu crezi ca ar trebui sa fii mai prezenta si astfel sa ajuti mai multe persoane cu probleme de greutate?

Cred ca cei care au nevoie de sfaturile mele au nevoie de timpul si atentia mea constanta. Nu stiu daca prezenta mea frecventa in atentia publicului ii ajuta pe cei care doresc sa slabeasca sa fie mai motivati. Inclin sa cred ca raspunsurile mele atente si timpul pe care il aloc activitatii de consultanta va fi mult mai util acestor oameni. In plus, si mie imi e mai confortabila viata mea asa cum este, decat una expusa excesiv.

Pe parcursul emisiunii Marele Castigator a aparut un conflict intre tine si Florin Uceanu, antrenorul echipei albastre. De la ce s-a iscat aceasta neintelegere?

La un moment dat, am decis sa am o reactie vis-a-vis de atacurile constante pe care Florin le-a lansat la adresa mea pe durata emisiunii. Desi am asteptat ca lucrurile sa revina la un comportament elegant la un moment dat, m-am vazut pusa in situatia de a reactiona. Am preferat ca pana la final sa las rezultatele mele sa vorbeasca pentru mine si am considerat ca un conflict deschis intre noi nu are nici un beneficiu pentru echipele noastre. Pentru ca in afara acestei emisiuni, eu si Florin nu avem prea multe tangente. Nu frecventam aceleasi cercuri si nici nu provenim din acelasi mediu, asa ca eu consider ca elegant este sa inchei subiectul.


Colegul tau a inceput o relatie cu una din concurentele din echipa sa. Tu ai fi in stare sa incepi o relatie cu un barbat supraponderal?

Cred ca intr-o relatie conteaza alte lucruri inaintea aspectului fizic, desi si acesta joaca un rol important in dinamica, in prospetimea si evolutia unei relatii.

Cat din succesul unui client ii apartine lui si cat antrenorului?

Antrenorul trebuie sa stie sa isi invete clientul sa se antreneze corect, sa se alimenteze sanatos si are datoria morala de a-i oferi cele mai noi informatii in aceste domenii. Apoi antrenorul trebuie sa stie sa isi motiveze clientul si sa il provoace constant. Insa antrenorul nu poate tine loc de vointa si determinare, atunci cand clientului ii lipsesc. Un antrenor bun poate sa scoata cel mai bun posibil dintr-un client, cu conditia ca acesta sa vrea si sa poata.

Ce ar trebui sa stie un om care nu a mai facut sport inainte de a se apuca de un program sustinut de antrenamente?

Inainte de a incepe orice program constant de exercitii trebuie sa facem un control medical de rutina. Pasul urmator este sa adoptam o alimentatie echilibrata, bazata pe legume, carne slaba, grasimi sanatoase, lactate naturale, nuci si fructe de sezon. In ceea ce priveste antrenamentele, trebuie sa demaram incet. Sa invatam sa executam corect miscarile mai intai, apoi sa crestem treptat gradul de intensitate si dificultate al antrenamentelor. Rezultatele vin mai ales daca avem rabdare cu organismul nostru si facem pasi mici si siguri. Un program de antrenament prea solicitant poate duce la epuizare fizica si nervoasa sau la accidentari grave.

Se poate schimba forma corpului doar cu un program de antrenamente bine pus la punct sau este obligatoriu nevoie si de o dieta?

Depinde foarte mult de punctul de plecare. In cazul unui client supraponderal, pentru a slabi semnificativ trebuie sa urmeze si o dieta alimentara. Un client cu o greutate normala care incepe un program de antrenament va avea si ceva rezultate pentru o perioada de timp. Insa pentru a modifica forma corpului, proportiile si dimensiunile si pentru a mentine aceste rezultate in timp, va trebui sa adoptam si un program alimentar echilibrat, bazat pe legume, carne slaba, lactate naturale si uleiuri extravirgine, nuci si fructe de sezon.

 

Da-ne, te rog, cate o varianta de regim sanatos de viata pentru o femeie care sta 9 ore pe zi in scaunul de la birou, pentru o casnica ce are grija de copilul mic, pentru o femeie trecuta de 40 de ani al carei metabolims a mai incetinit, dar si pentru un somer care nu isi permite alimente sanatoase.

Femeia la birou -  trebuie sa manance la ore fixe, 3 mese principale si o gustare. Trebuie sa evite cerealele si dulciurile si sa se axeze pe legume, carne slaba, nuci si fructe de sezon in cantitati limitate. Lactatele trebuie sa fie integrale, dar nu procesate, de ex sana, iaurt, telemea cas, dar nu cascaval, branza topita sau branzeturi fermentate grase. E important sa consume apa in cantitati semnificative, pentru a nu perturba tranzitul intestinal.

Casnica cu copil mic -trebuie sa aiba un program de masa regulat, bazat pe legume, carne slaba, lactate naturale si fructe de sezon, iar ocazional sa consume nuci si alune crude. E important sa manance sanatos pentru a putea imprima si copilului aceleasi obiceiuri alimentare sanatoase dar si pentru a nu se ingrasa.

Somerul - trebuie sa faca efortul de a merge la piata si sa cumpere alimente de sezon produse pe plan local. De exemplu, poate sa cumpere pasari vii de la tarani, pe care sa le taie singur si astfel poate face o economie semnificativa. La fel, legumele de sezon sunt intotdeauna mai ieftine decat cele importate si poate sa isi asigure o alimentatie sanatoasa fara un buget prea mare. O sursa importanta de nutrienti o constituie fasolea, mazarea, lintea si nautul care reprezinta o sursa excelenta de hrana, fiind foarte satioase si sanatoase, la un pret rezonabil. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu